HOOFDSTUK I ALGEMENE BEPALINGEN
Artikel 1: Onderwerp en toepassingsgebied
Er bestaan veel verschillende soorten levensmiddelen, deze behoren ieder weer tot verschillende product(groepen). Levensmiddelenproducenten prijzen hun product op verschillende manieren aan. Op nationaal en Europees niveau zijn een aantal zaken vastgelegd om er zeker van te zijn dat er een gedegen basis is voor consumentenbescherming met betrekking tot voedselinformatie. Hierbij is rekening gehouden met de verschillen in de perceptie van consumenten en hun informatiebehoeften.
De Europese verordening ‘(EU) Nr. 1169/2011 betreffende de verstrekking van voedselinformatie aan consumenten’ vormt een eenduidig beleid binnen de EU. Deze verordening staat ook wel bekend als de VIC (Voedselinformatie Consumenten).
In de verordening staan de algemene beginselen, voorschriften en verantwoordelijkheden met betrekking tot voedselinformatie. .
Een belangrijk uitgangspunt is de waarborging van consumentenbescherming en het recht van de consument op voedselinformatie.
De verordening geldt voor alle exploïtanten van levensmiddelenbedrijven in alle schakels van de voedselketen.
Artikel 2: Definities
In dit artikel worden de definities uiteengezet. In het eerste deel wordt verwezen naar de relevante Europese wetgevingen waarin deze begrippen reeds toegepast worden. In het tweede deel staat een uitleg bij de 22 begrippen.
Tevens wordt vermeld dat in Bijlage I specifieke definities zijn opgenomen. De begrippen in deze bijlage gaan specifiek over de voedingswaardevermelding en wat er wordt verstaan onder de daarin vermelde voedingsstoffen.