Vis- en aquaproducten

De producten die hieronder vallen zijn vis, visproducten, slakken en kikkerbillen.

Op vis- en aquaproducten zijn naast de EU-Verordening 1169/2011 over de informatieverstrekking aan consumenten en de EU-Verordening 1333/2008 over levensmiddelenadditieven onder andere de volgende specifieke Europeseverordeningen van toepassing:

  • Verordening (EU) Nr. 1379/2013inzake een gemeenschappelijke marktordening voor visserijproducten en aquacultuurproducten: deze bevat de informatie die u als producent verplicht bent op het etiket weer te geven, zoals de visvangstmethode en de vanglocatie. U vindt hier ook de voorgeschreven bewoordingen voor deze vermelding, bijvoorbeeld: gevangen in het zuidwestelijke deel van de Atlantische Oceaan (FAO 41) met trawlnetten. Ook staat hier welke extra vermeldingen, zoals ‘ontdooid’ of ‘met toegevoegd eiwit’ verplicht zijn.
  • Verordening (EG) Nr. 853/2004over hygiënevoorschriften voor levensmiddelen van dierlijke oorsprong. Deze verordening geeft bijvoorbeeld aan wat onder “productiedatum” moet worden verstaan.

In Nederlandgelden ook nog de volgende wetten:

  • Warenwetregeling handelsbenamingen vis: deze bevat een lijst met handelsbenamingen,hierin zijn alle vissoorten opgenomen die in Nederland verhandeld mogen worden. De naam van een vissoort wordt steeds voorafgegaan door de wetenschappelijke (Latijnse) naam. Omdat deze warenwetregeling nog steeds niet voltooid is, heeft de visserijsector een extra lijst opgesteld. Vissoorten die in geen van deze twee lijsten zijn opgenomen, mogen niet verhandeld worden.
  • Warenwetbesluit Visserijproducten, slakken en kikkerbillen: deze wet gaat in op de geldende handels- en productienormen. U vindt hier onder meer wanneer u de aanduiding “Kaviaar” of “Hollandse nieuwe” op uw etiket mag voeren.

 

Welke situaties/ vraagstukken zijn typerend voor de etikettering van vis- en aquaproducten?

  • Consumenten vinden de manier waarop de vis gevangen wordt steeds belangrijker. De vraag naar visproducten die het keurmerk ASC of MSC dragen neemt dan ook steeds toe. Hoe speelt u hierop in? Welke voorwaarden gelden er voor ASC- of MSC-certificering?
  • Welk tijdstip in het productieproces van de vis moet u hanteren als productiedatum?
  • Stel uw product bevat surimi. Hoe neemt u die op in de ingrediëntendeclaratie?
  • Mag u de term witvishanteren?
Close Popup

Wij gebruiken cookies om u de beste online ervaring te bieden. Door akkoord te gaan, accepteert u het gebruik van cookies in overeenstemming met ons cookiebeleid.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Privacy-instellingen

Wanneer u onze website bezoekt, kan deze informatie in uw browser opslaan of ophalen, meestal in de vorm van cookies. Beheer hier uw persoonlijke Cookie Services.


Technical Cookies
In order to use this website we use the following technically required cookies
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Decline all Services
Save
Accept all Services