Zuivel
Op zuivel is de EU-Verordening 1308/2013over landbouwproducten van toepassing. In het deel van deze verordening dat over zuivel gaat vindt u onder andere informatie over de te gebruiken diersoorten en de vetpercentages waaraan voldaan moet worden.
In Nederland geldt voor de categorie zuivel – naast de EU-verordening 1308/2013 – ook nog de volgende wetgeving:
- Warenwetbesluit Zuivel. Hierin staat onder meer wanneer een product yoghurt, kaas, kwark, verse kaas, vla of pap genoemd mag worden. Ook staat hier wanneer een vloeibaar of dikvloeibaar zuivelproduct halfvol of mager genoemd mag worden.
- Warenwetregeling gedehydrateerde melk 2003. Hier vindt u bijvoorbeeld wanneer u de aanduiding melkpoeder, geëvaporeerde melk met hoog vetgehalte of koffiemelk mag gebruiken.
- Warenwetregeling Gereserveerde aanduidingen. Deze wet is van belang als u roomijs gaat etiketteren.
Hier volgen enkele voorbeelden van zaken/vragen waar u mee te maken kunt krijgen als u zuivelproducten gaat etiketteren:
- Tofuboter,sojamelk, vegetarische kaas. Dit zijn enkele voorbeelden van zuivelbenamingen die gebruikt worden op het etiket van plantaardige producten. Mag dat zomaar? En hoe zit het met kokosmelk?
- Room is een uitgebreide productgroep met uitgebreide wetgeving. Wanneer mag iets nou room, crème fraîche, verse room of koksroom heten?
- Het kiezen van een naam voor kaas kan soms lastig zijn: veel benamingen zijn oorsprongsbenamingen of hebben een beschermde geografische aanduiding.