Voedselveiligheidscultuur
Toetsen en verbeteren van cultuuraspecten in bewustzijn van voedselveiligheid.
Als het besef van het voedselveilig produceren breed gedragen wordt binnen uw organisatie, zal de foutkans en daarmee de kans op een voedselveiligheidsincident met uw product lager zijn. Belangrijke factoren bij het verbeteren van de voedselveiligheidscultuur liggen vooral in een veilig gevoel voor de medewerkers (om zaken te kunnen melden), positief leidinggeven en een voorbeeldrol uitdragen door het (midden)management. Als elke medewerker zich betrokken voelt bij de organisatie en vanuit intrinsieke motivatie zijn beste beentje voorzet om voedselveiligheid (en kwaliteit) zo goed mogelijk te borgen, levert dit een voordeel op voor de gehele organisatie.
Hoe KTBA Helpt
KTBA begeleidt bedrijven bij het formuleren van de bedrijfsidentiteit, de bijbehorende normen en waarden en het ondersteunende beleid. In overleg met sleutelfunctionarissen wordt een code met gewenst gedrag opgesteld. Implementatie van de gedragscode wordt ondersteund met awareness trainingen. Het meten van medewerker-engagement vindt plaats aan de hand van interviews en enquêtes om te bepalen of men de juiste dingen weet, kan, wil en doet. Waar nodig worden specifieke acties geïnitieerd om zwakke punten te versterken.
- (Food Safety) culture assessments
- Directie / managementbegeleiding
- Competentieontwikkeling
Hoe te komen tot een voedselveiligheidscultuur?
De module Food Safety Culture (FSC) onderzoekt het gedrag van medewerkers binnen uw organisatie. Dit alles om zowel de organisatie als de medewerkers op gebied van voedselveiligheids- en kwaliteitsbewustzijn naar een hoger niveau te brengen.