Horizontale en verticale wetgeving
In de CODEX Alimentarius zijn de internationale normen vastgelegd. Daarnaast is de Europese wetgeving voor de etikettering van voedingsmiddelen in grote lijnen in te delen in horizontale en verticale wetgeving.
Horizontale wetgeving
De wet voedselinformatie aan consumenten (Verordening EU 1169/2011) is horizontale wetgeving. Deze verordening beschrijft welke informatie u verplicht bent te vermelden op het product en geldt voor alle voedingsmiddelen. Nationale wetgevingen in de afzonderlijke lidstaten moeten minimaal aan de eisen van deze verordening voldoen.
Meer over Verordening EU 1169/2011
Naast Verordening (EU) 1169/2011 zijn nog andere algemene horizontale Europese Verordeningen van toepassing op uw etiket: bijvoorbeeld Verordening (EU) 1333/2008 over toegestane additieven, Verordening (EU) 1334/2008 over aroma’s of Verordening (EU) 1924/2006 over voedings- en gezondheidsclaims
Verticale wetgeving
Verticale wetgeving gaat over specifieke regels voor bepaalde productgroepen, zoals vlees, vis, zuivel, voedingssupplementen, babyvoeding, cacao en visproducten. Verticale wetgeving behandelt de specifieke eigenschappen die gelden voor een bepaalde productgroep. Dit betreft zowel de samenstelling als de verwerking. Zo zijn er bijvoorbeeld voorschriften voor vetpercentages voor vlees, moeten bij vis de visvangstmethode en vanglocatie op het etiket worden vermeld en gelden voor eieren gewichtsklassen.