Alcoholische dranken

Onder alcoholische dranken verstaan we dranken die bij een temperatuur van twintig graden Celsius meer dan een half volumeprocent (0,5%) alcohol bevatten. Er wordt onderscheid gemaakt in bier, wijn en gedistilleerde dranken.

Op alcoholische dranken zijn diverse wetten van toepassing.

De EU-Verordening 1169/2011 vermeldt dat bepaalde eisen die op voedingsmiddelen van toepassing zijn, niet gelden voor alcoholische dranken met een alcoholpercentage van boven de 1,2%. Zo zijn de voedingswaardevermelding en de ingrediëntendeclaratie niet verplicht.

De EU-Verordening 110/2008 gaat specifiek over gedistilleerde dranken. Deze wet geeft de definitie van gedistilleerde drank en schrijft voor hoe u die moet produceren, welke stoffen u mag toevoegen, welke geografische aanduidingen er gelden en wat de eisen zijn ten aanzien van de presentatie en de etikettering. Ook bevat de verordening een lijst met traditionele gedistilleerde dranken (rum, whisky etc.) met de eisen die aan de benaming van deze dranken verbonden zijn.

De Verordening (EG) nr. 607/2009 gaat onder meer over beschermde oorsprongsbenamingen en geografische aanduidingen van wijnbouwproducten.

Verder heeft de EU heeft nog een register voor wijn opgesteld die de beschermende benamingen en de geografische aanduidingen bevat. En u kunt bij alcoholische dranken te maken hebben met de EU-Verordening 1924/2006 inzake voedings- en gezondheidsclaims.

In Nederland kennen we het Warenwetbesluit Gereserveerde aanduidingen. Dit Besluit, dat van toepassing is op zowel bier, wijn als gedistilleerde dranken, geeft onder meer aan waar alcoholische dranken zoals bier, advocaat en vieux aan moeten voldoen om zo te mogen heten.

Hieronder volgen enkele voorbeelden van situaties/vragen die gelden voor de etikettering van alcoholische dranken:

  • Soms is het lastig de weg te vinden in de veelheid aan wetten. Wanneer u wijn op een bepaalde manier wilt aanprijzen, bijvoorbeeld als “vintage”, krijgt u te maken met kwaliteitskenmerken en daar gaan diverse wetten over, een ervan is de Verordening (EG) nr. 607/2009.
  • Consumentenorganisaties pleiten er al jaren voor om de voedingswaardevermelding en ingrediëntendeclaratie ook verplicht te stellen voor alcoholische dranken. De Europese Commissie is daarom nieuwe wetgeving aan het voorbereiden. Wat betekent dat voor u als producent? Wat zou een wijze keuze zijn, als u Radler die 2% alcohol bevat gaat etiketteren?
  • Welke claims zijn wel en niet toegestaan? ‘Verfrissend’ mag, maar hoe zit het met ‘verfrist’?
Close Popup

Wij gebruiken cookies om u de beste online ervaring te bieden. Door akkoord te gaan, accepteert u het gebruik van cookies in overeenstemming met ons cookiebeleid.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Privacy-instellingen

Wanneer u onze website bezoekt, kan deze informatie in uw browser opslaan of ophalen, meestal in de vorm van cookies. Beheer hier uw persoonlijke Cookie Services.


Technical Cookies
In order to use this website we use the following technically required cookies
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Decline all Services
Save
Accept all Services