Ei en eiproducten
De handelsnormen voor eierenzijn vastgelegd in de EU-verordening 589/2008 en 1308/2013.
In de supermarkt vind je niet alleen verse eieren, maar ook de producten waar ei uit de schaal in verwerkt is.
Enkele voorbeelden van eiproducten(eieren uit de schaal) zijn een literpak eigeel, ei-eiwit of een mix van beide. Deze eiproducten worden onder meer verkocht aan voedselproducenten, om verwerkt te worden in bijvoorbeeld cakeproducten, pannenkoeken of kant- en klare maaltijden.
De wetgeving betreft onder andere pluimveehouderijen, supermarkten en horecagroothandels.
De verordening beschrijft de handelsnormen voor het sorteren, verpakken en etiketteren van eieren. Zo zijn alleen erkende pakstations hiertoe bevoegd. Een pluimveehouderij kan een erkend pakstation zijn, zo niet, dan worden de eieren overgedragen aan een pakstation. De voorwaarden waaraan deze pakstations moeten voldoen staan in deze verordening.
Naast de voedselveiligheid behandelt deze wet ook het dierenwelzijn. Zo wordt het houderijsysteem steeds belangrijker, waardoor leghennen geleidelijk meer individuele ruimte krijgen.
Enkele van de vele aspecten waar u mee te maken krijgt zijn:
- Eieren worden onderverdeeld in twee kwaliteitsklassen: A en B. Klasse-A-eieren zijn de verse eieren die je in de supermarkt vindt en klasse-B-eieren zijn eieren die verwerkt worden in voedingsproducten, zoals eierkoeken.
- De gewichtsklasse (S, M, L of XL) dient altijd vermeld te worden.
- De houderijmethode, bijvoorbeeld biologisch, scharrelei of vrije uitloop mag niet ontbreken.
- De aanduiding “extra vers” mag alleen gebruikt worden voor eieren jonger dan negen dagen. Deze worden verkocht in een boerderijwinkel of op de markt.