Eiwitproducten
Er bestaat geen Europese wetgeving met betrekking tot eiwitproducten. Wel kennen we in Nederland een Warenwetbesluit Eiwitproducten.
Wat zijn eiwitproducten eigenlijk? In de supermarkt zijn ze volop aanwezig: op vlees lijkend voedsel waar geen vlees in is verwerkt. Toch zijn deze vleesvervangers – net als echt vlees – eiwitrijk en daarmee een goed alternatief voor het biefstukje. Ook voedingssupplementen, die zowel door supermarkten als drogisterijen worden aangeboden, bevatten eiwitten die niet van dierlijke oorsprong zijn. Beide zijn voorbeelden van eiwitproducten.
In het Warenwetbesluit Eiwitproducten worden drie soorten eiwitproducten genoemd: soja-eiwitproducten, tarwe-eiwitproducten en schimmeleiwitproducten. Ook worden de eisen qua samenstelling en eigenschappen vermeld waaraan deze eiwitproducten moeten voldoen.
Enkele wetenswaardigheden rondom eiwitproducten:
- Hoewel de in vlees aanwezige eiwitten qua voedingswaarde hoger scoren dan die van de eiwitten in eiwitproducten, is van de eiwitproducten soja-eiwit een goed alternatief voor vlees.
- De voedingswaarde van het eiwit wordt uitgedrukt in P.E.R. (Protein Efficiency Rate).
Schimmeleiwitten hebben een hoge P.E.R.-waarde, maar worden minder toegepast.