Genetisch gemodificeerde organismen

Hieronder verstaan we organismen waarvan het genetisch materiaal is gewijzigd via genetische technologie. Deze technologie wordt toegepast om producten resistenter te maken tegen ziektes. Genetisch gemodificeerde organismen worden ook wel GGO’s genoemd.

Met welke wetgeving hebben we te maken?

Naast de EU-Verordening 1169/2011 is er specifieke wetgeving over GGO’s. Allereerst geldt de Richtlijn 2001/18/EGinzake de doelbewuste introductie van GGO’s in het milieu. Volgens deze Richtlijn zijn onder bepaalde voorwaarden GGO’s toegestaan in het productieproces van levensmiddelen.

Verder hebben we de EU-Verordening 1829/2003. Deze wet gaat vooral over de etiketteringsvoorschriften. Zo moet de consument altijd geïnformeerd worden wanneer bepaalde ingrediënten GGO’s bevatten. Hoe dat moet gebeuren staat in deze wet. Deze wet geeft ook aan dat elk voedselingrediënt voor 0,9 % of minder uit GGO’s mag bestaan zonder dat de aanwezigheid van die GGO’s dan vermeld moet worden. De voorwaarde is wel dat die aanwezigheid onvoorzien is of technisch niet te voorkomen.

 

In Nederland hebben we het Warenwetbesluit nieuwe voedingsmiddelen en genetisch gemodificeerde levensmiddelen. Dit warenwetbesluit speelt in op de tendens bij levensmiddelenproducenten om de consument te vermelden dat hun product geenGGO’s bevat. Er staat wanneer dit vermeld mag worden, hoe dit dan vermeld moet worden en met welke bewoordingen het vermeld dient te worden.

Welke situaties zijn typerend voor de etikettering van producten die GGO’s bevatten?

  • GGO’s hebben bij consumenten een negatief imago. Zij geven de voorkeur aan een product waarop staat dat het vrij is van GGO’s. Stel u wilt als producent blikken soep met gehaktballetjes op de markt zetten en daarop vermelden dat het geen GGO’s bevat. U denkt dat dat wettelijk gezien kan want u beschikt over een Non-GMO-verklaring van uw grondstoffenleverancier. Maar in hoeverre kunt u er zeker van zijn dat uw product ook daadwerkelijk GGO-vrij is? Het zou namelijk kunnen dat er aan het begin van de keten iets is gebeurd waardoor het product toch niet GGO-vrij is. Zo kan bijvoorbeeld het rund in kwestie, waar de gehaktballetjes van afkomstig zijn, genetisch gemodificeerde maïs hebben gegeten. Hoe ver moet u teruggaan in de productieketen?
  • Doordat GGO’s zo omstreden zijn, zijn er – althans in Nederland – nagenoeg geen levensmiddelen die GGO’s bevatten. Je zou je dan ook kunnen afvragen of de vermelding GGO-vrij niet in strijd is met de EU-Verordening 1169/2011. Deze verbiedt namelijk te suggereren dat het levensmiddel bijzondere kenmerken vertoont, terwijl alle soortgelijke levensmiddelen dezelfde kenmerken bezitten.
Close Popup

Wij gebruiken cookies om u de beste online ervaring te bieden. Door akkoord te gaan, accepteert u het gebruik van cookies in overeenstemming met ons cookiebeleid.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Privacy-instellingen

Wanneer u onze website bezoekt, kan deze informatie in uw browser opslaan of ophalen, meestal in de vorm van cookies. Beheer hier uw persoonlijke Cookie Services.


Technical Cookies
In order to use this website we use the following technically required cookies
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Decline all Services
Save
Accept all Services