Olijfolie
In de detailhandel is olijfolie te koop in de volgende varianten:
- Olijfolie van de eerste persing
- Extra olijfolie van de eerste persing
- Olijfolie bestaande uit geraffineerde olijfolie en olijfolie van de eerste persing
- Geraffineerde olie uit perskoeken van olijven
Op olijfolie is de volgende Europese wetgeving van toepassing:
- Verordening (EU) nr. 1308/2013 tot vaststelling van een gemeenschappelijke ordening van de markten voor landbouwproducten:hier vindt u onder meer welke producten onder olijfolie vallen, welke benamingen bij welke kwaliteit olijfolie gevoerd moeten worden en wanneer u welke extra vermelding mag gebruiken.
- Uitvoeringsverordening (EU) Nr. 29/2012 betreffende de handelsnormen voor olijfolie: deze verordening bevat de verplichtevermeldingen, zoals oorsprong (Spanje) en de facultatievevermeldingen zoals zuurgraad en oogstjaar. De facultatieve vermeldingen mogen alleen gebruikt worden als voldaan wordt aan de in deze verordening opgestelde eisen.
- Verordening (EEG) Nr. 2568/91 inzake de kenmerken van olijfoliën en oliën uit afvallen van olijven en de desbetreffende analysemethoden.
In Nederland geldt naast de bovenvermelde verordeningen ook nog de Regeling wijn en olijfolie. Deze Regeling verwijst naar de Europese wetgeving die de productie en de oorsprong behandelt.
Hier volgen enkele zaken/vraagstukken die u bij het etiketteren van olijfolie kunt tegenkomen:
- U wilt op de verpakking van uw product dat olijfolie bevat een olijf afbeelden. Welke voorwaarden zijn daaraan verbonden?
- Wanneer mag uw product de vermelding “eerste koude persing” bevatten?
- Welke voorwaarden gelden er voor het vermelden van de zuurgraad?
- Wanneer moet het etiket informatie over de oorsprong bevatten en hoe dient die informatie verstrekt te worden?
- Hoe luidt de oorsprongsaanduiding bij een mengsel van olijfoliën?