Voedings- en gezondheidsclaims
Onder voedingsclaimsverstaan we beweringen die iets positiefs zeggen over de samenstelling van een product op nutriëntenniveau, zoals ‘bron van vezels’ of ‘suikervrij’. Gezondheidsclaimsstellen dat een voedingsmiddel voordelig is voor de gezondheid, bijvoorbeeld ‘cholesterolverlagend’.
Onder welke wetgeving vallen voedings- en gezondheidsclaims?
De Europese Verordening (EU) nr. 1169/2011 bevat voorschriften over claims op etiketten in algemene zin. De volgende Europese wetgevingen gaan specifiek over voedings- en gezondheidsclaims:
- EU-Verordening (EG) Nr. 1924/2006. Deze verordening bevat een lijst van toegestane voedingsclaims. Bij die claims staat wanneer de producent die mag gebruiken. Zo is de claim ‘suikervrij’ alleen toegestaan als het suikergehalte maximaal 0,5 g/100 g of 0,5 g/100 ml bedraagt.
- EU-Verordening (EU) Nr. 432/2012. Deze verordening bevat een lijst van toegestane gezondheidsclaims. Bij elke gezondheidsclaim staat vermeld onder welke voorwaarden die gebruikt mag worden.
Er is in Nederland geen claimswetgeving. Wel heeft de Keuringsraad KOAG/KAGeen database van toegestane gezondheidsclaims opgesteld, die als aanvulling dient op de EU-Verordening (EU) Nr. 432/2012. Deze database bevat de in de Europese wetgeving opgenomen gezondheidsclaims in alternatieve bewoordingen. Hiermee wordt het zogenaamde ‘grijze gebied’ weggenomen.
Welke situaties/vraagstukken kunt u tegenkomen bij het gebruik van claims op uw etiketten?
- Stel u wilt een snackreep met een hoog vezelgehalte op de markt zetten en als voedingsclaim gebruiken ‘een bron van vezels’. Mag dat?
- Producenten van kruidenpreparaten en voedingssupplementen zetten vaak claims op hun verpakking. Alleen claims die zijn opgenomen in de EU-Verordening (EG) Nr. 1924/2006 zijn toegestaan. Maar bepaalde claims die daar niet in staan, zijn wel door de EFSA ‘voorlopig’ goedgekeurd. Welk risico loopt u als u deze claims voert?
- Gebruikt u KOAG/KAG-gezondheidsclaimsop uw etiketten? Bedenk dan wel dat die claims alleen in Nederland gebruikt kunnen worden. U kunt deze claims niet op het etiket vermelden van producten die u afzet in het buitenland.