HOOFDSTUK II ALGEMENE BEGINSELEN INZAKE VOEDSELINFORMATIE
Artikel 3: Algemene doelstellingen
Voedselinformatie wordt verstrekt om o.a. de gezondheid van consumenten te beschermen. Correcte informatie stelt consumenten in staat om zelf keuzes maken met betrekking tot gezondheid, milieu en ethiek. Door de Europese verordening (EU) Nr. 1169/2011 betreffende de verstrekking van voedselinformatie aan consumenten in heel de EU in te voeren, zijn kwaliteitsproducten op een legale manier onderdeel van de vrije handel.
Bij nieuwe wetgeving is vaker sprake van een overgangsperiode waarin ook etiketten die nog niet aan de voorschriften voldoen mogen worden verkocht. Bij de opstelling, beoordeling en herziening van de voedselinformatiewetgeving wordt het publiek, met inbegrip van de belanghebbenden op een openbare en transparante wijze geraadpleegd.
Artikel 4: Beginselen van de verplichte voedselinformatie
Het is belangrijk dat consumenten levensmiddelen veilig kunnen gebruiken. De informatie op het etiket moet de consument in staat stellen om gezonde keuzes te maken. De verpakking kan bijvoorbeeld de houdbaarheid vermelden. Ook staan er bewaaradviezen op de verpakking, bijvoorbeeld of het product in de koelkast of in de vriezer bewaard dient te worden. Voor sommige consumenten is het schadelijk om bijvoorbeeld gluten of noten binnen te krijgen als zij daarvoor allergisch zijn. Deze allergie-informatie dient op het etiket te staan.
Bij de keuze voor een bepaald levensmiddel kunnen ook ethische kwesties komen kijken. Sommige consumenten eten bijvoorbeeld uitsluitend biologische geteelde groenten. De wijdverbreide behoefte van de meerderheid van de consumenten liggen ten grondslag aan de overwegingen of een voedselinformatie noodzakelijk is of niet.
Artikel 5: Raadpleging van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid
Maatregelen van de Europese Unie op het gebied van de voedselinformatiewetgeving die gevolgen kunnen hebben voor de volksgezondheid, worden na raadpleging van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) vastgesteld.