Het belang van correct etiketteren
Vandaag de dag zien we heel wat waarschuwingen van het FAVV verschijnen. Deze waarschuwingen hebben betrekking op fouten op het etiket die een gevaar kunnen inhouden voor de consument. De data van 2021 en 2022 zijn geanalyseerd om een zicht te krijgen op de pijnpunten binnen de processtap etiketteren.
Onderstaande gegevens laten zien dat het overgrote deel van de waarschuwingen te maken heeft met het niet vermelden van een allergeen op het etiket. Andere oorzaken zijn het vermelden van een foutieve claim, het gebruiken van een fout etiket en het vermelden van een foutieve houdbaarheidsdatum.
Oorzaak | 2021 | 2022 |
Niet vermelden allergeen | 107 | 25 |
Foutieve claim | 1 | 1 |
Foutief etiket | 2 | 0 |
Foutieve houdbaarheidsdatum | 8 | 3 |
Wanneer er gekeken wordt naar het soort product waarvoor een waarschuwing verstuurd wordt, dan zien we dat het voornamelijk om samengestelde producten gaat. Deze producten bestaan vaak uit verschillende ingrediënten, waardoor fouten sneller kunnen voorkomen.
Bereide gerechten | Desserten | Brood en gebak | Vlees | Sauzen | Kaas | Zoet beleg | Groenten | Kruiden | Andere | Totaal | |
2021 | 41 | 14 | 11 | 8 | 7 | 5 | 5 | 4 | 3 | 20 | 118 |
2022 | 2 | 3 | 5 | 3 | 2 | 0 | 0 | 1 | 0 | 13 | 29 |
Als we kijken naar 2022, dan kunnen we besluiten dat er geen daling te zien is in het aantal waarschuwingen. Wanneer de huidige trend aangehouden wordt, dan zullen er in 2022 weer meer dan 100 waarschuwingen verschijnen. Deze waarschuwingen brengen negatieve publiciteit en kosten met zich mee, die voorkomen hadden kunnen worden door een effectieve etiketcontrole tijdens het proces.
De processtap ‘etiketteren’ kan op heel wat vlakken fout lopen. Eerst en vooral is het belangrijk dat de informatie die op het etiket zal komen, correct is. Denk hierbij aan mogelijke kruiscontaminatie met allergenen in grondstoffen die misschien meegenomen moeten worden op het etiket van het eindproduct. Eenmaal het etiket correct opgesteld is, kan er aan de lijn nog heel wat fout lopen. Operatoren kunnen een foutief etiket in productie brengen waardoor consumenten in de winkel verkeerde informatie krijgen. Het invoeren van verschillende etiketcontroles tijdens het gehele proces is dan ook cruciaal.
Heeft u het gevoel dat de etiketcontrole binnen uw bedrijf niet optimaal functioneert of heeft u in het verleden al te maken gekregen met het uitzenden van een waarschuwing via het FAVV, dan kan ‘KTBA a Mérieux NutriSciences Company’ u hierbij helpen. Wilt u de oorzaak intern oplossen, dan kunnen onze Consultants Labelcompliance u bijstaan. Heeft u liever een externe oplossing, waarbij de etiketten van uw producten door een externe partij nagekeken worden, dan kan ‘KTBA a Mérieux NutriSciences Company’ u bijstaan met de Back Office Labelcompliance. Voelt u zich onzeker over de informatie op uw etiketten omdat u heel wat producten uitvoert buiten Europa en daar andere wetgevingen van toepassing zijn op uw etiketten, dan kan u ‘KTBA a Mérieux NutriSciences Company’ contacteren. ‘KTBA a Mérieux NutriSciences Company’ is actief in 100 landen en heeft hierdoor een groot netwerk om wereldwijde informatie te verzamelen. Voor het opvolgen van wetswijzigingen, kan u zich abonneren op de database ‘Regulatory Update’. Hiermee kan u de wet- en regelgeving in meer dan 70 landen op de voet opvolgen.
[cta id=’2590′]