Recalls en traceerbaarheid – onlosmakelijk met elkaar verbonden
Recalls, ongetwijfeld heeft u er wel eens wat van meegekregen: een Nederlandse leverancier van gerookte zalm die de veiligheidsregels aan zijn laars lapte, met salmonellabesmetting tot gevolg. Of recenter: chocoladerepen die in meerdere landen uit de schappen werden gehaald omdat er stukjes plastic in voorkwamen. Het zijn twee voorbeelden van recalls; producten worden teruggeroepen omdat ze niet voldoen aan de wettelijke eisen en daardoor de voedselveiligheid in het geding brengen.
Informeren en onderzoeken
Een recall wordt uitgevoerd door een speciaal daarvoor aangesteld recallteam waarin deskundigen van verschillende afdelingen samenwerken onder leiding van een – continu beschikbare – coördinator. Vanwege de voedselveiligheidsrisico’s zijn efficiëntie en nauwkeurigheid in dit proces van groot belang. Consumenten moeten zo snel mogelijk gewaarschuwd worden over het teruggeroepen product, zodat verdere schade kan worden voorkomen. Dit gebeurt bijvoorbeeld door de verspreiding van informerende advertenties in dagbladen en winkels.
Tegelijkertijd onderzoekt het recallteam de oorzaak van de afwijking en de kans op herhaling. Dit kan alleen wanneer halffabricaten en grondstoffen traceerbaar zijn. Unieke productcodes die verwijzen naar de afkomst van een product maken dit mogelijk, ze stellen onderzoekers in staat alle stappen in het productieproces te controleren. Ook kan er een massabalans worden opgemaakt, waarin staat hoeveel producten er zijn gemaakt, aan welke partij ze zijn geleverd en hoeveel producten er nog op voorraad zijn. Aan de hand van de onderzoeksresultaten worden preventieve maatregelingen genomen en wordt de verdere verspreiding van het product beperkt.
Optimaal kunnen reageren
In kwaliteitssystemen is de mogelijkheid tot een recallprocedure met tracering en massabalans verplicht. Minstens één keer per jaar wordt de werking hiervan getest. Daarnaast vervullen medewerkers die actief zijn in het productieproces een rol van betekenis bij het handhaven van de voedselveiligheid. Ze dienen daarom het belang van traceerbaarheid te erkennen.
Wilt u dat uw organisatie optimaal kan reageren op een mogelijke recall? Dan is het belangrijk dat het voldoet aan alle wetgeving rondom traceerbaarheid en dat uw productiemedewerkers weten wat hun verantwoordelijkheid is binnen de keten.
[cta id=’2590′]