Samen tegen voedselverspilling
Door de houdbaarheid van levensmiddelen op de juiste wijze vast te stellen en door de consument op een goede manier te informeren kan voedselverspilling worden tegengegaan. Hiervoor zijn de levensmiddelenfabrikanten medeverantwoordelijk. Deze processen vragen om een goede validatie, maar hoe pak je zo’n validatie nu aan?
Een goede productkennis is cruciaal. Bepaal eerst de sensorische, microbiologische en chemische eigenschappen van uw product en kijk welke mogelijke veranderingen er kunnen optreden tijdens de bewaring. Hierbij moeten zowel de optimale als worst case bewaaromstandigheden in acht worden genomen.
Tijdens de validatie van de producthoudbaarheid mag men zich niet blind staren op de theoretische literatuuronderbouwing, want deze is vaak te beperkt en niet speciaal toegespitst op uw proces en product. Deze kan enkel als leidraad dienen. Het zijn juist uw specifieke praktische aspecten, zoals de productkennis, de procesomstandigheden en de bewaarcondities, die belangrijk zijn om mee te nemen.
In de validatie worden alle cruciale stappen, dat wil zeggen stappen die invloed hebben op de houdbaarheid, meegenomen. Denk hierbij aan het ontvangen van grondstoffen, de verhittingsstappen, de verpakkingsmethodes, de opslagcondities etc. Maar hou ook rekening met nabesmetting en de invloed van de omgevingsfactoren.
De uiteindelijke productverpakking heeft enkele belangrijke functies namelijk het verlengen van de houdbaarheid en het informeren van de consument. De consument moet onder andere geïnformeerd worden over de versheid van de producten en het gebruik c.q. bewaren na openen. Bijvoorbeeld bij gebruik van een hersluitbare verpakking hoeft het product niet in 1 keer geconsumeerd te worden.
Informatieverstrekking aan de consument gebeurt door het vermelden van goede bewaarinstructies en de juiste THT of TGT datum. De betekenis van deze laatste twee termen, THT of TGT, zijn helaas vaak onvoldoende bekend bij de consumenten. En juist dit gebrek aan kennis zorgt ervoor dat soms nog perfecte en voedselveilige producten worden weggegooid, omdat de vermelde THT datum verstreken is.
- TGT: Te Gebruiken Tot: Dit is de UITERSTE houdbaarheidsdatum van het product. Staat een TGT-datum op de verpakking vermeld, dan mag je het product niet meer consumeren na deze datum omwille van mogelijke voedselveiligheidsrisico’s. Een TGT-datum wordt gebruikt bij microbiologisch kwetsbare producten.
- THT: Tenminste Houdbaar Tot: Dit is de MINIMALE houdbaarheid van het product. Tot deze datum garandeert de fabrikant een veilig en kwalitatief product. Een THT-datum wordt gebruikt bij microbiologisch minder kwetsbare producten. Mits enkele aandachtspunten kan je het product nog consumeren na deze datum. Zo controleert men best of de verpakking nog intact is, het product er nog goed uit ziet en het product ruikt en smaakt zoals het zou moeten. Daarnaast moeten de bewaarvoorschriften van de producten gevolgd worden. Bij twijfel moeten de producten vernietigd worden.
Fabrikanten hebben dus invloed op de voedselverspilling door de juiste TGT of THT datum te vermelden en deze goed te valideren. Als de consument correct geïnformeerd wordt kunnen zij de juiste beslissing nemen over het wel of niet weggooien van producten.
Voetnoot: er ligt nog wel een schone taak bij de overheid om consumenten op de hoogte te brengen van het verschil tussen TGT en THT
[cta id=’2590′]