Masterclass Foodfraud en Fooddefence
ALS ONDERDEEL VAN JE KWALITEITS MANAGEMENT SYSTEEM
Kwaliteitsmanagementsystemen kijken in de eerste plaats naar risico’s in de eigen bedrijfsprocessen. Voor Food Fraud en Food Defence is het ook noodzakelijk om voedselveiligheid vanuit een externe invalshoek te analyseren.
DOEL
Food Fraud en Food Defence risico’s zitten inmiddels verankerd in de GFSI-standaarden (Global Food Safety Initiative). Zij hebben in hun nieuwe versies steeds gelijkwaardigere normen (gelijk aan Food Safety) gesteld aan het in kaart brengen van de risico’s, het vast stellen van bijpassende beheersmaatregelen en de implementatie in de bedrijfscultuur.
Maar hoe ga je hier nu praktisch mee om en wat wordt er van je verwacht. Deze masterclass geeft hier antwoord op.
FoodFraud is een verzamelnaam voor het opzettelijk en moedwillig vervangen, toevoegen, manipuleren of verkeerd voorstellen van voedsel, voedselingrediënten of voedselverpakking, of het doen van valse, misleidende mededelingen over een product, met het oog op economisch gewin.
Food fraud bestaat al eeuwen. Zelfs de Romeinen deden al water bij de wijn om deze duurder te kunnen verkopen. Of denk maar aan de kostbare specerijen die werden aangevuld met grind voor extra volume of het gebruik van verboden kleurstoffen.
Food fraud brengt niet alleen de voedselveiligheid in het gedrang, maar kan ook de reputatie en het merk schaden. Het is van cruciaal belang om over de juiste systemen te beschikken om reputaties te beschermen en kwetsbaarheden te beoordelen, en om de juiste risicobeperkende plannen te handhaven.
FoodDefense is de bescherming van voedsel tegen opzettelijke besmetting met biologische, chemische, fysische of radiologische agentia. Daarbij gaat het om fysieke, personele en operationele veiligheid.
De bescherming van voedsel tegen opzettelijke besmetting begint bij een risicoanalyse.
PROGRAMMA
Deze masterclass bespreekt in een notendop de belangrijkste pijlers en de nieuwste ontwikkelingen omtrent Food Fraud en Food Defence. Daarnaast wordt gekeken naar wat de verschillende standaarden (BRC/IFS en FSSC22000 vereisen).
Hoe gaan we hier nu praktisch mee om ?
Vanuit de bovenstaande bronnen wordt een duidelijk beeld uitgebracht van zaken en invloeden die we kunnen gebruiken om Food Fraud en Food Defence te bestrijden. De vraag die elke organisatie zich natuurlijk stelt is:
- Hoe ver moeten we gaan ?
- Hoe diep moet zo’n kwetsbaarheidsonderzoek ?
- Hoe kan ik de risico’s op beperken of zelfs minimaliseren ?
Tijdens de Masterclass proberen we samen een antwoord krijgen op deze vragen in de vorm van een discussie.
De masterclass duur circa 2,5 uur en wordt in de ochtend en in de middag aangeboden.
Prijs
De prijs varieert naargelang het paritair comité (PC) van de werknemer en de grootte van het bedrijf.
Meer info over de subsidie mogelijkheden >
Locatie
Deze training wordt op de bedrijfslocatie gegeven.
Tijden
Deze training duurt 2,5 uur, tijden in overleg met de opdrachtgever.
Offerte aanvragen voor de training Masterclass Foodfraud en Fooddefence
Vul onderstaande gegevens van uw onderneming zo volledig mogelijk in.